söndag 29 maj 2011

Trädgårdsdags - i stort såväl som småttKroppen värker efter en helg i odlandets tecken. Trädgård kan ju vara så mycket - i mitt fall sträcker sig denna helg begreppet över våra hagmarker via vallodling på åker till gräsklippning, anläggning av trädgårdsland och gulliga krukor med krasse i!


Lördagen ägnade Ian och jag åt att släpa, dra, lasta och köra oändliga mängder björksly som vi röjer bort från vår utmarksåker strax norr om Pukstugan. Björkarna har tagit över halva åkern under de sista 10 åren och när Ian fällde dem för en månad sen kände vi oss nästan som nybyggare - här bryter vi ny mark - så spännande! Just nu känner jag mig som en halv nybyggare,  för jag är säker på att de slet ÄNNU värre än vad vi gör för att få undan riset och stammarna. Vi har ju i alla fall hjälp av traktorkärran, det hade man inte på 1700-talet. ..Men åkern är fantastiskt fin - ligger i en södersluttning precis vid Malgen - så vi är övertygade om att vi kommer att odla något fantastiskt där en dag. Om armar och ryggar håller....hälften av björkdj*/¤#na ligger fortfarande kvar och fnissar utmanande i gräset...
I hagmarkerna vandrade vi och hundarna i morse - och oj vilken skillnad röjningen från i våras redan gör! Så mycket mer ljus kommer in och massor med blommor och örter spirar där det förut mest var mörkt och lite trist. Det ger en otrolig tillfredställelse att veta att vi nu får vårda denna mark så länge vi orkar - och just det här "trädgårdsarbetet" skötte kyrkans skogskillar så den röjningen gick för oss smärtfritt rent fysiskt!

Under promenaden såg vi en havsörn attackeras av en kråka  över Malgen - det är förbluffande så stor en örn är när man ser den på nära håll! Tänk om de ville häcka här - men det är sjön kanske för liten för?
En fiskljuse såg vi också - det har sannerligen sina positiva sidor att "odla" sjönära hagmarker!Sen var det dags för hemmaträdgården. Alla som bor i Malexander vet att Tumbos trädgård inte är så mycket att skylta med - ännu.... Nu har vi äntligen lyckats klippa gräset - vilken var en intressant upplevelse med en åkgräsklippare som saknar broms, har oslipade rotorblad och vägrar att samla upp gräset i korgen där bak. Jaja - klippt är det i alla fall - och det ser bättre ut än innan - eller ..?

Vi har också anlagt grönsaksland - och det med lite okonventionella metoder. Istället för att gräva upp grässvålen lade vi helt enkelt ut kartong, tomma hundmatssäckar, tidningspapper och - hm - gamla mattor för att kväva ogräs och gräs. Mattorna är gamla, slitna och består av ull och andra naturmaterial så jag anser att det är en helt ok form av återvinning! Ovanpå bottenlagret lassade vi sen på 20-30 cm hästskit blandat med sand som vi skrapat upp från ridbanan där hästarna stått och ätit ensilage hela vintern. Ser ut precis som det man köper i säck på Granngården...men kostar bara lite diesel och svett! Så nu ska snart sås och planteras.

Störskärbönor och grönkål har jag förodlat och resten sår vi direkt - men vi låter bli morötterna i år - tror inte att de blir så bra om de måste ta sig igenom ullmattan...

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Underbart att någon har köpt Tumbo. :D
  Var själv en lägerelev under en ganska lång tid. Undrar bara vad du ska ha stället till? Blir det något ridläger eller så?
  MVH
  Anna Persson

  SvaraRadera
 2. Hej Anna!
  Kul att gamla lägerelever hittar till bloggen! Vi håller oss än så länge till turridning på Tumbo - plus att vi föder upp Skotska Highlands också. Lite längre fram - kanske redan i höst - hoppas vi kunna arrangera en "återträffsdag" för alla tjejer - och killar - som varit på Tumbo under åren. Vad tror du om en sådan idé?

  SvaraRadera