Jag skulle tro att alla har hört talas om klimatförändringar och växthusgaser. Googlar jag på de två orden kommer det upp 200 000 träffar vardera. Skriver jag in Global Warming blir det ofattbara 71 miljoner länkar att söka på. Information saknas alltså inte och mycket tid, pengar och hjärnkraft spenderas på lösningar på en av de största kriserna i vår historia. Om vi inte kommer till rätta med problemet kan det ju bli så att vår relativt sett korta historia här på klotet faktiskt är över.
Så, varför är det så svårt att gå från kunskap till handling? Uppenbarligen räcker det inte att veta vad som är fel och vad man skulle kunna göra åt det. Vi behöver känna att saken faktiskt berör oss, är vårt personliga ansvar, för att vi ska bry oss tillräckligt så att vi agerar. I en ny bok, Moral Ground: Ethical Action for a Planet in Peril, (Trinity University Press) har 80 stora tänkare, bland annat Dalai Lama, Barack Obama, Desmond Tutu och John Paul II, fått svara på frågan : Har vi ett moraliskt ansvar att agera för att rädda jordklotet – och i så fall varför?
Svaret på frågan kan kännas lätt – Såklart har vi det!! – men om man tänker ett steg till blir det knepigare: Varför gör vi i så fall inte mer? Slutar åka bil så mycket, flyga till möten och semestrar, köpa mat som produceras i ohållbara system osv. Uppenbarligen är det här inte så lätt när det hamnar i den personliga verkligheten.
Själv funderar jag mycket på hur våra bostäder påverkar klimatet. Vi bor, av en ren slump så jag fikar inte efter några guldstjärnor här, i ett verkligt återanvänt hus.
Villan, eller gamla matsalen för Malexander-bor, var i ett tidigare liv tre byggjobbarbaracker i Finland. På något sätt hittade barackerna vägen hit till Tumbo, byggdes ihop och inreddes till ett lägerkök med sovutrymme för personalen på loftet. Inredningen är i allra högsta grad också återanvänd – en salig blandning av våra gamla möbler och sådant som redan fanns här sedan lägertiden. Nu ska vi göra om huset till en sommarbostad för uthyrning och det enkla vore ju att blåsa ur det och satsa på ”nytt och fräscht” överallt. Men hur klimatvänligt är det? Oavsett miljöklass och råvara så innebär all nyproduktion energiåtgång och klimatbelastning – så är det ju bara. Så vi jagar inredning på blocket och klurar på hur man bäst marknadsför ett hus som ”återanvänt”utan att det låter avskräckande för semesterfirarna. Villans lätt excentriska yttre hoppas vi kunna mjuka upp med ymniga blomarrangemang och ett rustikt stängsel. Och utsikt, läge och omgivning är underbara. Men grundfakta kvarstår – vårt hus består i grunden av tre ihop byggda containrar.
Det ska bli spännande att se hur stughyrarmarknaden reagerar på det!
Har idag upptäckt din fantastiska blogg! Jag har läst, njutit och skrattat igenkännande en stund nu. Lycka till med alla reparationer (en av mina söner jobbar på Strålsnäs Bygg)! Kom ihåg att vi jobbar med återvinning så fråga gärna om det är något ni behöver.
SvaraRaderaHej!
SvaraRaderaOch tack för en fantastisk insats på bygget idag! Ska se om kameran vill släppa ifrån sig några snygga kort på byggjobbargänget:)
Jag hade den bästa veckan i hela mitt liv i erat "återanvända" superhus
SvaraRaderakram K som var hos er nyss och red på världens bästa ommela :)